Jehovas Vidne i russisk fængsel sætter ord på en hård oplevelse

Det netop hjemvendte Jehovas Vidner-medlem Dennis Christensen virker beslutsomt fattet efter en fængsling i Rusland. Alligevel sidder man tilbage med en fornemmelse af en mand i krise, skriver Birgitte Stoklund Larsen, der har hørt to radiointerviews med Christensen

Dennis Christensen er netop vendt hjem efter at have været fængslet i Rusland siden 2017.
Dennis Christensen er netop vendt hjem efter at have været fængslet i Rusland siden 2017. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix.

Dennis Christensen, medlem af Jehovas Vidner, blev i maj måned løsladt efter fem år i russisk fængsel. Hvordan holder man modet oppe og står det igennem – og hvad betyder troen her? De spørgsmål har både Christoffer Emil Bruun fra P1-programmet ”Tidsånd” og Anna Ingrisch fra samme kanals ”Genstart” stillet Dennis Christensen i denne uge. Christensen blev anholdt efter en stramning af religionslovene i Rusland i 2017, hvor Jehovas Vidner blev stemplet som en ekstremistisk organisation. Han blev anholdt under dramatiske omstændigheder under en gudstjeneste.

”Tidsånd” har fulgt sagen løbende, og her får man et mere indgående indblik i forholdene i et russisk fængsel, den hakkeorden, der hersker, og hvor danskeren skulle finde en plads. Dennis Christensen blev ikke udsat for tortur som flere af hans medfanger dømt under samme paragraf, men det er indlysende, at livet i et russisk fængsel kræver sin mand. Han virker både i ”Tidsånd” og ”Genstart” beslutsomt fattet, men som lytter sidder man også tilbage med en usikker fornemmelse, en fornemmelse af en mand i krise eller efter-chok-tilstand. Måske fordi hans forståelse af tro er så anderledes end en evangelisk-luthersk forståelse?