Da faderen døde, satte det skub i Erik Grips karriere som visesanger

Siden 1960'erne har Erik Grip været en central skikkelse i dansk vise- og folkesang og oplevede især i karrierens første år sin fars alt for tidlige død som en motor for at gå på scenen. Lørdag den 2. juli fylder han 75 år

Erik Grip er uddannet arkitekt, har været folkevalgt politiker og bestridt en lang række tillidsposter i den danske musikverden. Men det er sange og viser, stort set altid fremført på akustisk guitar, der har været i førersædet.
Erik Grip er uddannet arkitekt, har været folkevalgt politiker og bestridt en lang række tillidsposter i den danske musikverden. Men det er sange og viser, stort set altid fremført på akustisk guitar, der har været i førersædet. Foto: Ulrik Jantzen.

I 1962 døde Erik Grips far pludseligt som en grusom demonstration af, hvor forgængeligt livet kan være. Dødsfaldet rystede den unge mand, hvis forældre i forvejen ikke havde magtet at give ham den mest stabile opvækst. Stabiliteten stod hans mormor for. Til gengæld viste det sig, at faderen alligevel ved sin tragiske bortgang fik givet livet en retning for sønnen.

Det stod nemlig ingen steder skrevet, at Erik Grip som søn af en fuldmægtig og en frisør skulle bruge det meste af de efterfølgende 60 år på sang og musik. Men dødsfaldet satte en proces i gang. Ikke med et brag, men med små skridt gik han kunstnervejen, som begyndte med sangtimer på musikdramatisk skole og en debutkoncert ved et forældremøde på Kastrup Skole. Derfra fortsatte han til københavnske spillesteder som Folkeklubben og Tivolis Vise-Vers-Hus, festivaler i Skagen og Tønder, pladeindspilninger og tusinder af koncerter landet over. Erik Grip, som i dag fylder 75 år, har for længst etableret sig som et centralt navn i dansk vise- og folkesang.