Minister med rødbedefarvet pas vil gøre Tyskland grøn

Den 49-årige Claus Ruhe Madsen er som første danske statsborger nogensinde blevet minister i en tysk delstat. Det vidner om voksende interesse for danske løsninger

Claus Ruhe Madsen er nærmest blevet folkeeje i Nordtyskland som Rostocks utraditionelle, partiløse borgmester, men får nu som delstatsminister i Slesvig-Holsten helt andre udfordringer.
Claus Ruhe Madsen er nærmest blevet folkeeje i Nordtyskland som Rostocks utraditionelle, partiløse borgmester, men får nu som delstatsminister i Slesvig-Holsten helt andre udfordringer. Foto: Marcus Brandt/DPA/Ritzau Scanpix.

Tyskerne vil have dansk hygge, danske sandstrande og nu åbenbart også ministre med rødbedefarvet dansk pas. Onsdag blev Claus Ruhe Madsen udnævnt til erhvervsminister i den nordtyske delstat Slesvig-Holsten, og han er dermed den første danske statsborger nogensinde, som er blevet minister i en tysk delstat. Den 49-årige københavner har de seneste tre år været partiløs borgmester i Rostock, nabodelstaten Mecklenburg-Vorpommerns største by.

Med danskerens indtog i regeringslokalerne i Kiel skal tyskerne formentlig forvente sig en noget anden stil, end de er vant til blandt politikere. Borgmesterposten i Rostock vandt Madsen ved at møde byens indbyggere fra en ladcykel fyldt med pølsehorn. Danskeren med det markante, grå fuldskæg og karseklip i siderne har undgået kedelige grå jakkesæt til fordel for en afslappet skandinavisk stil, og han har forsøgt at få sine medarbejdere i Rostock til at ryste lidt af den tyske hierarki-tænkning af sig ved at tiltale chefen med et afslappet “du”.